onsdag 26 januari 2011

Rodeo and the Australian outback

De senaste dagarna har jag skrivit lite varje kväll.. även fast jag inte har internet. Vet att inläggen blir lite för långa... Men det var inte så lätta att få tag på internet mitt i ödemarken :)


Dag 1 - Rodeo Night in Wilmington

Spenderade förmiddagen i Adelaide. Åt mat och satt framför datorn. Kom fram till Wilmington runt 6 på kvällen. Ska försöka förklara detta så att ni förstår.. men det kommer inte bli det lättaste. :) Va som om vi hade hamnat i en film.

Wilmington va en liten by, vi hann köra förbi den, vända och frågade en familj på gatan vart stället va.. och då va vi ungefär i centrum. Hehe. Va inte alls svårt att hitta vart rodeon var. En stor gräs plätt där alla fick kampa och sen var det en annan gräs plätt med en stor paddock där rodeon var. Fanns en bar, ett hambugeställe och några få stånd med T-shirts och smycken.

Folk gick runt i cowboy hattat, skjortor som var nedstoppade i byxorna, ett brett brunt skärp, jeans och cowboy bots. Hur coolt som helst.

Jag och Anna tog våra stolar och satte oss på gräset ganska nära ”arenan”. (kan inte kallas arena.. den va inte så stor) Sen började rodeon.

Helt galet, en bockande och sparkande häst.. och dom sitter kvar. Vi var i ganska chock över att vi verkligen var på rodeo och vi hamnade i ännu mera chock när dom började rida på tjurar. Galet! Hur vågar dom? En stor tjur, bara musklet och två stora horn. Va väldigt intressant att se.

När den grenen var kvar började dom att kasta lasso efter tjurar. Men denna gången var det inte så stora som dom innan var, utan lite mindre. Dom hade också en gren när dom red runt tunnor.(I full galopp asså)

Efter att rodeon var slut började ett band att spela och festen började. :) Hade vart mer en familjgrej innan. Vi stod åter igen i chock och kollade på bandet och alla människor som stod och dansade. Va verkligen som om vi hade hamnat i en Western film. Tänk er Brokeback Mountain! Helt sjukt. Vi stod som helt paralyserade tills Brad dök upp, killen som hade bjudit oss. Han drog med oss till baren så att vi kunde köpa en öl. Vi stod och pratade, drack öl och dansade "jord dans". Va så torrt i maken där bandet spelade att det va jord över allt när alla dansade. Hade seriöst jordsmak i munnen efteråt. Inte ok. Fötterna va helt smutsiga och mina nya skor var bruna istället för svarta. När bandet slutade samlades vi vid våran lilla Linus och spelade gitarr.

Det blev en otroligt lyckad kväll, hade verkligen jätte kul.

Nu har vi partat med cowboys. :)


Våran slutsats om rodeo

- Det höll på i ungefär fyra timmar och jag måste erkänna att tre hade nog vart mer lagom.

- Tycker synd om djuren. Fick en förklaring under kvällen att det är en vit puffig sak som dom spänner fast på hästen som gör att det blir en reflex för dom att bocka. Gör alltså inte alls ont. Är som om någon slår oss på knät så att vi får en reflex. Men dom kan väl knappast tycka att det är kul? Sen dom stackar tjurarna som blir fångade i lasso och fällda på marken? (va asså en gren där dom slängde sej av hästen och tog tjuren i hornen och fick den att ramla.. )

Måste också tala om att Carola kom på i mitten av rodeon. Inte vad jag hade förväntat mej men joo.. Hej Micke kom på på hög volym. (På engelska då asså)


Lasso efter tjurar

Rodeo


Ett äkta cowboy par :)

Dag 2 – Med sorg i hjärtat…

Åkte från gräsmattan där vi hade kampat och började köra mot Broken Hill. Stannade på vägen för att äta frukost, en stor bulle och yoghurt (vi måste seriöst bättra på våra matvanor). Va en väldigt intressant väg att köra, raksträcka efter rak sträcka och massor med buskar och röd sand. MEN.. sen, ni kommer inte tro mej, kom det en struts familj gående vid vägen! Dom försvann ganska fort så innan jag hade hunnit stanna var dom en bra dit bort. Men har kort på dom iaf :) . Nått sånt händer inte varje dag. När jag och Anna hade lugnat ner oss efter stuts upplevelsen fick vi synd på tre getter som gick över vägen. Vi va verkligen ute i ödemaken.

Kom till Broken Hill runt 4 eller så och när vi åkte runt och letade efter turistinformationen hände det något oväntat. Vi märkte att det luktade bensin och funderade på vart det kom från när vi kom fram till ett rödljus. Vi stannade och det gjorde Linus med… va inga problem med att få start på honom men ändå. Lilla Linus.. stackaren. Stannade på en parkeringsplats så snart v kunde och när vi gick ut ur bilen märkte vi att bensin lukten bara va i bilen. Konstigt asså. Vi lät honom ta en paus och gick till turist informationen för att få information om vägarna till Brisbane. Fick veta att en av vägarna som hade vart stängd hade öppnat samma efter middag och att deturen hade vart på 12 timmar. Inte ok! Vi åkte till en kamping och satte oss vd internet för att googla väginformation.

Inte det lättaste att få någon information om så efter en timmes googlande satte vi oss ner och tog ett svårt beslut.

Vi måste sälja Linus och ta tåget till Gold Coast.

Sorgligt.. men vi känner att det är bästa sättet. Vi vet inte hur översvämmat det är mellan här och Brisbane vet bara att en del vägar är avstängda. Hade inte vart ett jätte problem kanske om vi hade vetat att vi hade en bil som fungerade till 100 men tyvärr så gör han kanske inte det. Vill inte stå i ödemarken med massor av djur med en bil som inte fungerar.

Va ett svårt beslut.. Men vi hade ju ändå tänkt att sälja honom i Brisbane så de blir bara några dagar tidigare än vad vi hade tänkt.


En grusväg :)


Ett räd som är över 500 år gammalt.


Anna när vi åt frukost. Stackarn, klarade inte av att hålla samma tempo som alla cowboys... mådde lite dåligt dagen efter.

Getter :)


Strutsar. Vet inte om jag har sett en struts innan....

Dag 3 – Vi vill inte vara luffare längre..

Vaknade vid halv 10, jag vet det låter sent med vi hade inte haft en lätt natt. Det va en bastu! Helt galet varmt var det och vi vågade inte öppna bildörrarna helt pga alla spindlar som är här. Dom är faktiskt ganska stora. Vid ungefär tre på morgonen öppnade vi fönstret (är bara ett som fungerar att öppna) och hängde en handduk för. Fungerade, vi somnade.

Va lika varmt under dagen.. vi gick och funderade på hur det hade vart att dö i en öken när vi gick in till stan. Hade vart 33 grader dagen innan och det skulle bli varmare under dagen i dag. Va väldigt praktiska hela dagen. La upp en annons om Linus och vi gick också till två bilhandlare för att kolla om dom ville köpa honom. Det ville dom inte. Ringde en person som hade sett annonsen men vi har lagt upp honom i fel delstat. Mindre lyckat. Kollade upp tåg till Sydney och det kommer inte att vara några problem.

Vi storstädade bilen en gång till. Har haft den parkerad i solen hela dagen så att det skulle bli så varmt som möjligt för att vi skulle för död på eventuella bedbugs som har följt med oss från hostlet.

Har kommit fram till att vi inte vill leva luffare längre. Vi vill ha en säng och något ställe att ha alla våra saker. Är lätt kaos i bilen hela tiden.


(Är smått chockad... tog inga bilder denna dagen.)


Dag 4 – Nu kör vi

Efter att ha vart hos den enda bilförsäljaren som var kvar på våran lista och fått reda på att han bara vill ge 500 dollar för Linus åkte vi till en bensin mak och bad dom kolla in motorn och frågade om bensinlukten. Fick reda på att det kan lukta bensin om man har haft på acn, vilket vi hade haft, och oljan var slut i bilen. Fyllde på oljan och åkte vidare till turistinformationen och fick reda på att vägen till Newcastle är nersatt hastighet pga vatten på vägen men det var allt. Så vi åkte vidare. 500 för Linus är inte ok, han är mycket bättre än så. :)

Va en intressant väg att åka.. såg stutsar, getter och kor som gick helt fritt längst vägen och en enorm spindel (hade stannat för att ta fram nötterna annars hade vi nog missat den).

Har kört i en översvämning nu också. Va mycket vatten över vägen och jag måste erkänna att jag var livrädd. Tänk om vi hade drivit iväg? Kan man göra det med en bil? Har det på film så ni ska få se. :)

Stannade på en kamping i Cobar och checkade in hos en gubbe som va väldigt full och stank sprit. Och sen började nästa problem… hur ska vi kunna sova i denna värmen? Slutade med att vi köpte is och la i påsar mellan oss, duschade till och med täckena för att dom skulle vara kalla så att vi skulle kunna sova och ändå har Anna spenderat natten med att fundera om man kan dö i sömnen av att det är för varmt. Och eftersom att jag sov funderade hon på om jag nånsin skulle vakan igen. Men det gjorde jag… av en stor smäll. En ölflaska gick sönder. Hur händer det? Det kan väl inte vara värmen..?


Översvämningen längst vägen.

Va väldigt nervös när jag körde mot vattnet. Vad hade jag gjort om han hade stannat mitt i vattnet? Tänker inte direkt öppna dörren och släppa in ormar i bilen. Ser till och med ut som om att det hade kunnat vara en krokodil i närheten... Inte ok.

En rak sträcka.

Ett Road Train som är 36-38 meter lång. Finns dom som är 50 meter långa. Tycker att dom är en aning läskiga att möta på vägen.


Dag 5 – Skratta eller gråta..?


Vi överlevde den varma natten. :) Åt frukost (müsli och mjölk) och åkte sen vidare. Hade kört i ungefär en halv timme när vi kände att det började lukta bränt, väldigt bränt och Anna säger att det ryker från bilen. Inte ok, så inte ok… kör in på väggrenen och stannar. Det stinker bränt gummi och vi ser att vi har fått punktering… (eller jaa, däcket va helt sönder) på en raksträcka med buskar omkring oss. Kul. (ja mamma, vi hade massor med vatten i bilen. (: )Vi vet inte vad vi ska göra, skratta eller gråta. Slutar med att vi står och skrattar så att vi nästan gråter. Vad ska vi göra lixom? Vi kan inte byta däck… Försökte vifta till oss en bil men dom stannade inte. Väntade en stund och när det stannade en bil och en man hoppade ur var vi överlyckliga. Han hjälte oss att byta däck och vi kunde åka vidare. Är nu i Dubbo och har tagit in på ett Motel. Klarar inte av en varm natt till i en bil. Är idag den varmaste dagen sen 2001 och jag kan lova er att det är varmt. Otroligt varmt.

Har också kollat upp vart vi kan byta däck i morgon bitti, vill inte råka ut för en punktering till.. och vi vet att däcken är gamla. Dumt av oss att inte byta dom innan men vi har ändå tänkt att sälja bilen i Newcastel så det kändes lite onödigt. Men vi har lärt oss en läxa. Hade gjort det i dag om det inte var för att det är Australian day i dag och allt är stängt.


Nu sitter jag iaf på motellet och ser på nyheter, dricker te och äter en rostad macka :)


Här fick vi punktering. Är så glad att det inte hände i går kväll! Vad hade vi gjort då?

2 kommentarer:

  1. Roligt att höra om allt ni är med om. Duktiga tjejer som har vatten med er.

    Kram mamma

    SvaraRadera
  2. Åh, jag är inte LITE avis på dig! Jag drömmer om att resa till Australien, wow vad häftigt :D

    SvaraRadera